DE ERGSTE ERGERNISSEN IN RELATIES

Bij niemand zijn mensen zo zichzelf als bij hun intieme partner. Voor de partner is dat niet altijd een onverdeeld genoegen. In de beste relaties kunnen zich allergieën ontwikkelen. Vaak gaat het niet om grote psychologische hindernissen maar juist banale irritaties over iemands dagelijkse gewoontes. Roos Vonk inventariseerde de grootste huis- tuin- en keukenergernissen.

766 mensen gaven in een anonieme peiling aan wat het allerirritantste gedrag is van hun partner of hun ex.* In een lijst van 40 ergernissen konden ze er 1 tot 3 aanvinken. Via een Facebook-oproep was een breed palet aan dagelijkse ongenoegens verzameld. Bijvoorbeeld, in de categorie huiselijke ergernissen:

Hoewel deze gewoontes vast herkenbaar zijn voor velen, scoorden ze laag in de Top-40. Er zijn blijkbaar ergere dingen. Wat dan? Ter geruststelling (het is heel normaal), opluchting (je hoeft heus niet uit elkaar) en leedvermaak (het kan altijd erger) volgen hier de grootste kleine ergernissen.

De ergste ergernis: ‘Maar ik hoor je wel’

De allergrootste ergernis gaat bij mannen én vrouwen om communicatie. Maar liefst 22% van de respondenten ergert zich aan een partner die met boek, smartphone of tablet doorgaat als ze iets willen bespreken en doodleuk zegt ‘maar ik hoor je wel’. Vermoedelijk hangt dit ook samen met een andere gewoonte die hoog scoorde (6e plaats): ‘schermgebruik (smartphone, tablet): aan tafel, in café of restaurant of als er bezoek is’.

De nummer 1, doorgaan met lezen als je iets wilt vertellen, staat voor vrouwen op de onbetwiste eerste plek; bijna een kwart van de vrouwen vinkte deze allergie aan. Bij mannen haalt hij met 15% een gedeelde 3e plaats, samen met zijn natuurlijke tegenhanger: ‘een kwartier doen over een verhaal van 20 seconden, uitweiden over details’. Maar ook bij vrouwen eindigt deze ergernis hoog, eveneens op de derde plaats.

Nog een andere tegenhanger, ‘tegen me beginnen te praten als ik aan het lezen ben’, scoort ook hoog bij de mannen: een gedeelde 6e plaats, samen met ‘mopperen of boos worden over dingen die je toch niet kunt veranderen, zoals apparaten die het niet doen, servicenummers die een wachttijd hebben of slecht weer’.

Nummer 1 en 2 voor mannen zijn: aanwijzingen geven tijdens het autorijden (bij vrouwen staat deze op 4) en hun spullen niet kunnen vinden doordat hun partner heeft ‘opgeruimd’.

Vieze mannen

Vrouwen hebben daarentegen weer meer last van het níet opruimen van hun partner, zoals ‘afwas laten staan in de gootsteen, op tafel of op de bank’ (nr. 3) en andere gewoontes die meer in de sfeer van ‘vies’ liggen, zoals ‘smakken, hoorbaar kauwen, manier van eten’ (nr. 4), ‘nagels bijten, neuspeuteren, aan zichzelf krabben (nr. 8), ‘scheten laten, boeren’ (nr. 10) en ‘vieze onderbroeken, sokpropjes of gebruikte handdoeken op de vloer’ (nr. 12). Mannen lijken minder last te hebben van fysieke ergernissen; alleen de koude voeten en het snurken/woelen van hun partner storen hen enigszins. Dit betekent dat ze ofwel beschaafde partners hebben die niet scheten, smakken en slurpen in gezelschap van hun partner, of dat ze zich daar gewoonweg niet druk om maken.

TOP 3 VROUWEN

1: Als ik iets wil bespreken doorgaan met boek, krant of smartphone en als ik daar iets van zeg, antwoorden: 'maar ik hoor je wel

2: Afwas laten staan in de gootsteen, op tafel of op de bank

3: Schermgebruik (smartphone, tablet): aan tafel, in café of restaurant of als er bezoek is

TOP 3 MANNEN

1: Aanwijzingen geven tijdens het autorijden

2: Mijn spullen ‘opruimen’ zodat ik ze nergens meer kan vinden

3: Een kwartier doen over een verhaal van 20 seconden, uitweiden over details

En vergeet deze niet
Respondenten konden ook zelf ergernissen noemen voor het geval hun grootste bron van dagelijks leed ontbrak in de lijst. ‘Remsporen achterlaten’, ‘slingerende schoenen’ en ‘slingerende vieze kleding’ werden meer dan eens genoemd. Daarnaast was er een bonte verzameling van gelijkhebberigheid (‘overal schoolmeesterfeedback over geven’, ‘altijd gelijk willen hebben’, ‘opscheppen’, ‘anderen in de rede vallen met eigen verhaal’, ‘mij corrigeren’, ‘lange monologen houden’, ‘voorlezen uit de krant’ ) en nog meer fysieke ellende (‘hard ademen’, ‘keel schrapen’, ‘rochelen’, ‘alsmaar neus ophalen’, ‘heel hard neus snuiten’, ‘teennagels knippen in mijn bijzijn’, ‘yoghurt eten als een grafgraver’).

Mocht je iets teveel herkennen in alle ergernissen, lees dan Liefde, lust en ellende van Roos Vonk voor het nodige liefdesadvies. En heb je geen partner om je aan te ergeren, maar zou je die wel graag willen, lees dan De eerste indruk.

TOP 10 ERGERNISSEN
 
1
Als ik iets wil bespreken doorgaan met boek, krant of smartphone en als ik daar iets van zeg, antwoorden: 'Ja, maar ik hoor je wel'
 
2
Afwas laten staan in de gootsteen, op tafel of op de bank
 
3
Een kwartier doen over een verhaal van 20 seconden, uitweiden over details
 
4
Aanwijzingen geven tijdens het autorijden
 
5
Mopperen of boos worden over dingen die je toch niet kunt veranderen zoals apparaten die het niet doen, servicenummers die een wachttijd hebben of slecht weer
 
6
Schermgebruik (smartphone, iPad) aan tafel, in café of restaurant of als er bezoek is
 
7
Smakken, hoorbaar kauwen, manier van eten
 
8
Snurken, woelen, dekbed van mij aftrekken
 
9
Nagels bijten, neuspeuteren, aan zichzelf krabben
 
10
Scheten laten, boeren

*Respondenten zijn geworven via social media, Psychologie Magazine en Radio538. Het waren 99 mannen, 554 vrouwen (rest sekse onbekend) in de leeftijd van 18 tot 75.